Sådan undgår du insektstik
Sidst opdateret d. 04.03.2024
Kvalitetssikret af: T. Krag, Paramediciner hos Falck
Myg, hvepse og bier hører med til den danske sommer og kan ikke undgås. Heldigvis er deres stik sjældent farlige og du kan beskytte dig.
Bi- og hvepsestik er farlige for de få, der lider af allergi. Mennesker med den type allergi, bør straks søge lægehjælp, hvis de bliver stukket. Man kan godt lide af allergi mod hvepse og bistik uden at vide det. Derfor bør du holde øje med dine symptomer efter stik og søge hjælp ved tegn på allergi.
Hverken myg, bier eller hvepse er helt til at undgå, men hvor myg er værst midt på sommeren, generer bier og hvepse os særligt sent på sommeren. Mens myg særligt sværmer mest i fugtige områder, opsøger hvepse og bier gerne områder med frugt og bær.
Tjek blommer for insekter
En alvorlig allergisk reaktion kan gøre det svært at trække vejret. Den kan desuden medføre almindelig utilpashed, udslæt og stærk kløe i huden. På samme måde kan stik i mund eller svælg besvære vejrtrækning hos alle, hvis slimhinderne i luftvejene hæver. Får du disse alvorlige symptomer, skal du ringe 112. Heldigvis sker det forholdsvis sjældent.
Spiser du udendørs om sommeren bør du tjekke for hvepse, inden du tager mad i munden, eller drikker af glasset. I blommer og andre frugter, kan hvepse have boret sig ind, så kun et hul er synligt. Det er især vigtig at tjekke maden for børn, da de måske ikke forstår faren for insekter.
Løft brodden op med en nål
Er stikket gået ind i store eller små, gælder det om at få brodden ud hurtigst muligt. Vi fraråder brug af pincet, fordi metalspidserne kan klemme giftsækken så hårdt sammen, at mere gift tømmes ud. Forsøg i stedet at fjerne brodden ved at løfte den op med en lille nål.
Efter stik fra hvepse og bier kan man dulme ømhed med iskoldt vand eller med lokalbedøvende midler fra apoteket. Det er også værd at forsøge med en såkaldt giftsuger, som kan have en vis effekt.
Lad myggen stikke færdigt
Myg beskytter du dig bedst mod ved at dække huden til. Også myggecreme eller -spray kan holde dem væk. Opdager du en myg på din hud, så lad den stikke færdig. Den tager nemlig noget af giften med sig, når den trækker brodden ud. De gamle husråd som sukkerknalder, eddike eller løg på stikket tror korpslægen til gengæld ikke på. Intet tyder på, at de virker.
Råd mod hvepse og bier
Før stik:
- Slå ikke ud efter insekter
- Bevæg dig roligt i deres nærhed
- Dæk kød og søde madvarer til
- Tjek for hvepse, inden du tager mad i munden
- Behold sko på, særligt i græsset under frugttræer
- Dæk børn i barnevogne eller klapvogne til med myggenet, for at undgå de bliver stukket
Efter stik:
- Søg lægehjælp ved alvorlig reaktion på hvepse- eller bistik
- Løft straks brodden ud med en lille nål - ikke en pincet
- Brug isvand eller lokalbedøvende midler
Råd mod myg
Før stik:
- Dæk huden med strømper, lange bukser og lange ærmer
- Dæk børn i barnevogne eller klapvogne til med myggenet, for at undgå de bliver stukket
- Brug myggecreme, -stift eller -spray på udækket hud – dog ikke til børn under tre år
- Undgå myggespray i øjnene, brug en stift eller creme i ansigtet
- Tjek, at midlet er godkendt af Miljøstyrelsen
- Sæt myggelys eller myggespiral på havebordet
- Brug myggenet for åbne vinduer eller omkring sengen
- Spar på parfumen
- Hold dig fra fugtige områder aften og morgen
Efter stik:
- Lad myggen stikke færdig, hvis du opdager den
- Forsøg at trække giften ud med en giftsuger
- Brug lokalbedøvende creme mod kløe