Når du griller
Duften af velstegte bøffer breder sig ofte i det danske sommerland, når vi fyrer op under kullene. Desværre oplever vi af og til, at brug af grillen ender galt. Derfor har vi samlet en række gode råd, som fortæller, hvordan du kan forebygge grill-ulykker.
5 vigtige råd, når du griller:
- Sæt grillen på et fast og jævnt underlag, inden du tænder den
- Hav en vandslange med vandforstøver, vandkande eller spand med vand stående tæt på grillen
- Brug grilloptændingsvæske eller tabletter til at tænde op med
- Når grillen er tændt, skal du blive i nærheden og holde opsyn med den
- Sørg for, at gløderne er slukket, når du forlader grillen
Vigtigt! Dette skal du undgå når du griller:
- Brug aldrig sprit eller benzin som optændingsvæske. Begge dele udvikler dampe, som kan eksplodere, når du sætter en tændstik til
- Sprøjt aldrig tændvæske på en tændt grill
- Lad aldrig børn være alene ved en tændt grill
- Ryk aldrig den tændte grill indenfor. Brændslet udsender kulilte, som er dræbende, selvom man hverken kan se eller lugte det
Hvis du griller på stranden:
- Vær opmærksom på, at sandet bliver flere hundrede grader varmt, hvis du stiller grillen direkte i sandet. Også længe efter, du har fjernet grillen
- Grav ikke den brugte engangsgrill ned i sandet. Hunde og forbipasserende kan brænde sig i sandet
- Sørg for, at kullene ikke gløder mere, når du forlader grillen
- Smid ikke kullene eller éngangsgrillen i skraldespanden
Hvis en person får forbrændinger, skal du give førstehjælp:
- Skyl hurtigst muligt det forbrændte sted med tempereret vand (ca. 15-20 grader)
- Fjern evt. løstsiddende tøj, mens du skyller
- Skyl så længe, personen har smerter (mindst 30 minutter)
- Ved større forbrændinger: få en anden person til at tilkalde hjælp - om nødvendigt ambulance og brandvæsen over 112