Problemer med elbil: Her er de største fejl og ulemper elbilister oplever på vejene
Problemer med opladning af elbil
Tegn på dårligt batteri
Hvad er de mest hyppige fejl, der får en elbil til at gå i stå?
Defekte komponenter i elbilen
Elektroniske fejl i en elbil
Andre fejl i elbiler
Hvad kan gå i stykker på en elbil?
Hvilke ulemper kan der være ved elbiler?
Ud over batteriet, hvad er forskellen på elbiler og fossilbiler?
Fakta og råd
Elbiler er blevet en integreret del af vores moderne transportlandskab, og som med enhver teknologi er der både fordele og ulemper ved de batteridrevne køretøjer.
Denne guide fra Falcks vejhjælpseksperter giver dig et overblik over nogle af de mest almindelige problemstillinger og spørgsmål, som elbilsejere kan støde på, samt nogle gode råd til at håndtere dem.
Hos Falck yder vi dagligt vejhjælp til tusindvis af bilister på de danske veje og ude i Europa. Vi hjælper naturligvis også mange elbilister, og her deler vi ud af vores viden om elbiler.
Lad os forberede dig som nyslået eller måske mere erfaren elbilist på, hvad der kan opstå på køreturen. Skulle du få brug for os, er vi kun et telefonopkald væk, og du kan også bruge vores app. Vi hjælper 9 ud af 10 bilister videre på stedet, og vi har et skræddersyet abonnement til dig med elbil. Se Vejhjælp til elbil.
Og nu til det med problemerne, som vi heldigvis hjælper med at finde en løsning på, enten på stedet eller ved nærmeste værksted eller ladestander.
Hvilke problemer kan der opstå med elbiler?
Problemer med opladning af elbil
En af de mest almindelige udfordringer, elbilsejere står overfor, er opladning. Problemer som ladestik, der sidder fast, eller en bil, der lader langsomt, kan være frustrerende. Det er vigtigt at sikre korrekt opladning. Det er en myte, at sjatladning skader batteriet. Du kan sagtens lade i små portioner en gang i mellem, og især hvis du har travlt. Men som hovedregel er det bedst at holde elbilens batteri opladet mellem 20% og 80% procent. En god rutine med opladning sikrer en lang batterilevetid.
Læs også vores guide til opladning af elbil i udlandet.
Tegn på dårligt batteri
Et dårligt batteri kan manifestere sig på flere måder, såsom at batteriet ikke vil lade op, eller at rækkevidden er markant reduceret. Det er også vigtigt at være opmærksom på drivlinjefejl og kølesystemets effektivitet, da disse kan påvirke batteriets ydeevne.
Moderne elbiler er designet til, at batteriet skal holde hele bilens levetid, og det er sjældent nødvendigt at udskifte batteriet på grund af fejl
Vidste du?
At det er bedst at holde batteriet opladet mellem 20 og 80%?
Det kan skade batteriet at blive helt afladet i frostvejr. Du kan sagtens sjatlade ind i mellem, men som hovedregel bør du foretage længere opladningssessioner. Du bør kun oplade bilens batteri til 100%, når du skal på længere ture og har brug for en fuld opladning.
Hvad er de mest hyppige fejl, der får en elbil til at gå i stå?
Når vi i Falck Vejhjælp bliver kaldt ud til elbiler, kan det ofte have at gøre med batteriproblemer. Det kan være lav kapacitet på bilens batteri eller at den er løbet tør for strøm. Det kan også være et defekt ladekabel eller bilens stik, der er defekt, så den ikke kan lade korrekt.
Defekte komponenter i elbilen
Når elbilen går i stå, kan det skyldes defekte komponenter. Det kan være enten drivmotoren eller elektronikken. Det kan være defekter i motoren, måske i selve motorstyringen. Det kan også være fejl i bilens elektriske komponenter, som f.eks. dens højspændingssystem, der forårsager et nedbrud og afbryder din køretur.
Elektroniske fejl i en elbil
Nogle gange går en elbil i stå pga. andre elektroniske fejl eller softwarefejl, der kræver opdatering. Regelmæssig service og vedligeholdelse og opdateringer af bilens software kan hjælpe med at forhindre disse problemer og sikre en mere pålidelig drift.
Andre fejl i elbiler
Fejl i elbiler kan også handle om defekter på akselophæng eller affjedring. Det kan være styresystemet, der er slidt eller f.eks. fejl i kølesystemet eller låsesystemet.
Nu kender du til de typiske problemer med elbil. Inden vi opsummerer, får du links til vores andre guides:
Rækkeviddeangst
Køretips til elbil
Hvad kan gå i stykker på en elbil?
- Forakselophæng: Komponenter som bærearme kan være udsatte for defekter.
- Affjedring: Fjedre og støddæmpere kan blive defekte og bør udskiftes.
- Styresystem: Kan opleve for tidligt slid, hvilket kan føre til usædvanlig styreadfærd.
- Trækstænger: Udsat for øget slid og kan svigte på grund af elbilens høje vægt.
- Fejl i kølesystemet: Hvis kølesystemet svigter og aktiverer fejlmeddelelser.
- Låsesystemet: Komponenter som skal udskiftes og omkodes.
- Bilens stik: Elbilens ladestik kan være defekt og forhindre korrekt opladning.
- Ladeudstyr: Defekte ladere, der kræver genstart eller opkald til kundeservice.
- Battericeller: Defekte celler kan opstå, især i ældre elbiler, hvor batteriet ikke kan repareres.
Hvilke ulemper kan der være ved elbiler?
Ulemper ved elbiler Selvom elbiler har mange fordele, er der også nogle ulemper. For eksempel kan vinterkulde påvirke rækkevidden, og bremserne kan larme ved lav fart. Derudover kan elbiler have problemer med elektronik og låsesystemet, som kan være defekt eller ikke virke korrekt.
Men det er også vigtigt at overveje værditab og typiske fejl, som kan opstå, samt hvordan elbiler sammenlignes med benzin- og dieselbiler. Som regel synes nye elbilister, at de fleste ulemper ved elbiler bliver opvejet af fordele som køreglæde, hurtig acceleration og lavere driftsomkostninger.
Ud over batteriet, hvad er forskellen på elbiler og fossilbiler?
Motor og Elektronik Elbilens motoropbygning og elektronik er anderledes end traditionelle biler. For eksempel har elbiler ikke en gearkasse på samme måde som benzinbiler. Det er vigtigt at forstå, hvordan motoren og kølesystemet fungerer, samt hvordan man vedligeholder dem for at undgå defekter.
Korrekt opladning og vedligeholdelse For at sikre, at din elbil fungerer problemfrit, er det for det første vigtigt at følge retningslinjerne for korrekt opladning, så du undgår fejl, der i sidste ende kan føre til overophedning af batteriet. Det er også vigtigt at sikre en god vedligeholdelse af din bil. Det handler bl.a. om at være opmærksom på kølervæske, hjulophæng, affjedring og styring.
Læs vores guide til optimal opladning af elbiler.
Fakta og råd
- Hvor længe kan en elbil holde stille? Det afhænger af batteriets tilstand og temperaturforhold. Normalt kan en elbil holde stille længe med minimal selvafladning, men batteriniveauet bør holdes mellem 20 og 80%.
- Hvor meget må en elbil larme, før der kan være tale om fejl i systemet? Elbiler er generelt meget stille, men der kan være nogle lyde fra bremser og elektronik. De kan være helt normale, og har du først fået en vis erfaring med din elbil, får du en god fornemmelse for, hvad der lyder normalt. Er du i tvivl, er det altid en god idé at kontakte et værksted. Se, hvordan du får serviceeftersyn og frit værkstedsvalg med i dit abonnement hos os.
- Hvordan virker en elbil? Elbiler drives af en elektrisk motor, der får strøm fra et batteri, som kan oplades via en ladestation.
Konklusion Der er en stigning i antallet af elbiler, og de repræsenterer en spændende udvikling inden for transport. Men det er vigtigt at være opmærksom på de udfordringer, der kan opstå for en elbilist. Ved at forstå de typiske problemstillinger og følge gode råd til vedligeholdelse, kan du sikre de rette betingelser, og at din elbil fungerer optimalt i hele bilens levetid.
Vi er her for at hjælpe dig med at navigere i elbilens verden og skabe mere værdi sammen. Hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte os.