Guide til opladning af elbil i udlandet
En vellykket kør-selv-ferie i elbil kræver lidt mere planlægning end en tur i en benzin- eller dieselbil. Men det kan sagtens lade sig gøre at køre elbil i udlandet.
Her får du en guide fra Falcks vejhjælpseksperter til, hvordan du finder ladestationer, planlægger din rute og sikrer en problemfri opladning – både i Danmark og udlandet.
Falck har ydet vejhjælp siden 1930'erne, og vores røde vejhjælpsbiler assisterer også mange elbiler. Skulle du, mod forventning, løbe tør for strøm eller på anden måde få brug for hjælp, har vi et abonnement målrettet til el- og hybridbiler. Læs mere om vejhjælp til elbil.
Og nu til guiden:
Hvor langt er der mellem ladestandere i Europa?
Sådan finder du offentlige ladestandere
Opladning på hoteller i udlandet
Hvordan fungerer opladning i Tyskland?
Hvordan fungerer opladning i Sverige?
Opladning af elbiler i udlandet og betalingsmetoder
Hvordan betaler man for opladning?
Hvad koster det at lade en elbil?
Hvordan undgår du at løbe tør for strøm i udlandet?
Gode råd til ferie i elbil
Det første punkt på vejen mod en skøn ferie i elbil handler om planlægning.
Planlæg din rute og find ladestationer
Når du skal på ferie i elbil, er det vigtigt at planlægge din rute i forvejen. Der findes flere apps og kort, der hjælper dig med at finde ladestandere langs din rute. Ladenetværket i Europa er veludviklet, og du kan finde ladepunkter i de fleste lande, herunder Tyskland, Sverige og Kroatien.
Populære apps som PlugShare, Chargemap og Tesla Supercharger-netværket giver et godt overblik over tilgængelige ladestationer, deres kapacitet og hvilke ladestik, de understøtter. Nogle apps viser også priser, så du kan sammenligne omkostningerne ved forskellige ladestationer og finde gode priser. Læs også vores artikel om rækkeviddeangst.
Hvor langt er der mellem ladestandere i Europa?
Antallet af ladestandere stiger, og i Europa er afstanden mellem ladestandere generelt blevet kortere. I de fleste lande har udbydere af ladestandere investeret i at udbygge ladenetværket. Typisk finder du en ladestander hver 50-100 kilometer langs motorveje. I byområder er de endnu mere tilgængelige, hvilket gør opladning nemmere for elbilister.
Så her taler vi om de offentlige ladestandere i modsætning til en hjemmeoplader.
Her er lidt mere om, hvordan du finder dem:
Sådan finder du offentlige ladestandere
Offentlige ladestandere er elektriske opladningsstationer tilgængelige for alle elbilister. De findes på strategiske steder som bycentre, motorveje og indkøbscentre og giver bilister mulighed for at oplade deres elbiler uden for hjemmet.
Forskellige udbydere tilbyder varierede betalingsmetoder, og priserne kan variere afhængigt af placering og ladeteknologi.
Når du har fået strøm på din elbils batteri, afhænger din rækkevidde af din kørsel. Løs vores køretips til elbil.
Vidste du:
At en fuld opladning i udlandet typisk koster mellem 100 og 400 kr., afhængigt af bilens batteristørrelse og ladehastigheden.
Læs mere om betaling for opladning i udlandet
Det er heldigvis blevet meget lettere at tage på kør-selv-ferie i elbil i udlandet, fordi der er kommet mange flere offentlige ladestandere. Europa har gennem de seneste år gjort betydelige fremskridt i etableringen af et omfattende netværk af ladestationer. Mange lande har investeret i infrastruktur for at støtte overgangen til elektrisk transport, hvilket betyder, at du kan finde ladestandere langs de fleste hovedveje og i større byområder.
Brug gerne enten bilens navigationssystem, producentens egen app eller internationale apps som PlugShare og Chargemap, der kan give dig detaljerede kort over ladestanderlokationer, deres tilgængelighed, hastighed på opladningen og brugeranmeldelser. Vi fortæller dig mere om apps længere nede i artiklen, hvor vi lister de mest kendte.
Og hvis du skal på hotel, er der tit en oplader:
Opladning på hoteller i udlandet
Flere og flere hoteller og overnatningssteder i udlandet tilbyder opladningsfaciliteter som en del af deres service. Det kan også være med til at gøre din sommerferie eller skiferie i elbil lettere. Det er altid en god idé at tjekke på forhånd, og måske foretage reservationer på forhånd, for at sikre opladningsmuligheder.
Selvom der kan være nogle variationer i betalingsmetoder og priser fra land til land, er tendensen, at flere og flere ladestandere accepterer internationale betalingskort og mobile betalingsløsninger. Det gør det nemt for dig at lade op på farten, uanset om du skal på ferie til Spanien, Frankrig, Italien, Kroatien eller andre af danskernes populære feriemål sydpå.
Hvordan fungerer opladning i Tyskland?
Opladning af elbil i Tyskland er blevet nemt takket være mange lynladestandere, der minimerer ventetiden. For hurtigt at finde et kort over ladestandere, kan man benytte forskellige apps, der viser placeringer og tilgængelighed af ladestandere, hvilket gør rejser i elbil problemfri.
Hvordan fungerer opladning i Sverige?
I Sverige kan opladning af elbiler nemt foretages via apps som Plugshare, der også fungerer i Sverige. For at finde ladestandere kan du bruge samme app eller f.eks. ABetterRouteplanner, hvor du kan søge efter ladestandere og få adgang til kort med deres beliggenheder.
De fleste apps er internationale, og fra land til land er der meget lidt forskel på, hvilke apps der fungerer bedst.
Vi anbefaler at installere og prøve appen i god tid inden familien og feriekufferterne bliver pakket i bilen.
Her er en liste over brugervenlige apps, som kan bruges til opladning af elbil i både Tyskland og Sverige, og ikke mindst det øvrige Europa:
- Plugshare
- Plugsurfing
- ABetterRouteplanner
- Chargefinder
- Chargemap
- Clever App (for Clever-kunder)
Så langt, så godt.
Du kan bruge din erfaring med ladestationer hjemmefra, og du behøver bestemt ikke frygte en tur med pakket bil over grænsen.
Men en ting er muligheden for opladning i udlandet. Hvordan med betaling?
Opladning af elbiler i udlandet og betalingsmetoder
Hvis du kører sydpå i elbil, skal du være opmærksom på forskelle i betalingsmetoder og ladenetværker. I Tyskland og Sverige findes et bredt udvalg af hurtigladere, men du skal ofte bruge en specifik app eller et RFID-kort for at aktivere opladningen. Mange steder kan du dog betale med kreditkort eller via en app, hvilket gør det nemmere at lade op undervejs. Det er altid en god idé at være forberedt og på forhånd finde den bedste app i udlandet afhængig af din feriedestination.
Hvordan betaler man for opladning?
Betaling for opladning varierer afhængigt af ladeselskabet. Nogle steder betaler du pr. kWh, mens andre tager betaling pr. minut. Prisen på opladning kan variere, afhængigt af om du bruger en almindelig ladestander eller en hurtiglader. Generelt er det dyrere at oplade på motorveje sammenlignet med opladning hjemme eller ved offentlige ladestationer i byer.
På en ferie i udlandet er det altid rart at vide lidt om prisen, så du har en idé om, hvor stor en portion opladning udgør på dit feriebudget.
Hvad koster det at lade en elbil?
Prisen for opladning afhænger af flere faktorer:
- Ladehastighed: Hurtigladere koster typisk mere end almindelige AC-ladere.
- Ladeselskab: Priserne varierer mellem forskellige operatører.
- Abonnementer: Nogle tjenester tilbyder rabatter, hvis du har et abonnement.
- Gratis opladning: Nogle hoteller, indkøbscentre og kommuner tilbyder gratis opladning.
Typisk ligger prisen for en fuld opladning mellem 100 og 400 kr., afhængigt af bilens batteristørrelse og ladehastigheden.
Hvordan undgår du at løbe tør for strøm i udlandet?
For at sikre, at du ikke løber tør for strøm, bør du altid have en plan B for opladning på farten. Hold dig opdateret i din app og vælg ladestationer, der giver dig mulighed for at oplade, inden batteriet er for lavt. Det er også en god ide at have en adapter med, så du kan bruge forskellige typer ladestik. Jo mere erfaring du har med din bil inden ferien, jo bedre fornemmelse for batteriets kapacitet har du helt automatisk. Også når du kører uden for Danmarks grænser.
Gode råd til ferie i elbil
- Planlæg din rute grundigt og identificer ladepunkter på forhånd.
- Brug apps og kort til at finde de bedste ladestationer og en oversigt over ladestandere.
- Medbring flere betalingsløsninger, da ikke alle ladestandere understøtter kreditkort.
- Tjek ladenetværket i de lande, du kører igennem, så du undgår uforudsete problemer.
- Vær opmærksom på gratis opladningsmuligheder ved hoteller og indkøbscentre.
- Kør med omtanke og optimér din kørestil for at forlænge batteriets rækkevidde.
Med den rette planlægning kan du nyde din elbilferie uden bekymringer. God tur, og læs også vores guide til typiske problemer med elbil. Så er du ekstra forberedt.