Køretips til elbil: Falcks guide til optimal kørsel
Elbiler bliver mere og mere populære, ikke mindst fordi de ofte har lavere driftsudgifter end benzin- og dieselbiler. Der er mange gode grunde til at holde af elbiler, men det kræver måske lidt at sætte sig ind i deres avancerede teknologier. Er du ny elbilsejer, er du sikkert godt i gang med at lave omstillingen fra de flydende brændstoffer til at tænke i opladning, batterikapacitet og rækkeevne.
Falck yder skræddersyet vejhjælp til elbil
Har du brug for gode råd og køretips til elbil, kommer her en guide fra eksperterne hos Falck Vejhjælp. Falck har ydet assistance til danske bilister siden 1930'erne, og vi hjælper et stort antal biler hver dag både i Danmark og ude i Europa. Faktisk hjælper vi 9 ud af 10 biler videre på stedet, og vi har et skræddersyet abonnement til vejhjælp til din elbil.
Se vores artikel om typiske problemer med elbil.
Men nu til guiden.
For at sikre den bedste køreoplevelse og længst mulige batterilevetid er der en række faktorer, du bør kende til. Her får du gode råd om, hvordan du optimerer din elbils køreegenskaber og køreøkonomi.
Vidste du?
At du ikke bør lade batteriet løbe helt tør for strøm i koldt vintervejr. Dybdeafladning i frostvejr kan nemlig skade batteriets tilstand og levetid.
Se, hvad guiden indeholder:
Optimering af rækkevidde og køreøkonomi
Hvad er regenerativ bremsning?
Hvornår bruger man regenerativ bremsning?
Kørsel i kulde og frostvejr
Opladning og brug af ladestationer
Hvordan kører du mest økonomisk i en elbil?
Optimering af rækkevidde og køreøkonomi
Rækkevidden på en elbil afhænger af flere faktorer, herunder temperatur, kørestil og bilens belastning. For at opnå optimal rækkevidde kan du:
- Bruge regenerativ bremsning: Udnyt bilens evne til at genvinde energi ved opbremsning og nedbremsning for at minimere energiforbruget.
- Undgå unødvendig oppakning: Ekstra vægt øger energiforbruget og reducerer dermed rækkevidden.
- Vedligeholde korrekt dæktryk: For lavt dæktryk øger rullemodstanden og forringer bilens energieffektivitet.
- Tilpasse kørestilen: En jævn acceleration og moderat hastighed bidrager til en mere økonomisk kørsel.
- Køre med konstant hastighed: Det forlænger energieffektiviteten og batteriets rækkevidde. Brug gerne fartpilot på motorvejen.
Men er det ikke en selvmodsigelse både at give køretips om at bruge regenerativ bremsning og samtidig holde en konstant hastighed?
Nej, for de to råd handler om forskellige situationer.
Men lad os først forklare, hvad regenerativ bremsning er. Så tager vi bagefter, hvornår du bruger det ene og det andet.
Hvad er regenerativ bremsning?
Regenerativ bremsning er en funktion i moderne elbiler, der gør det muligt at genvinde energi under opbremsning. Når en elbil decelererer, omdannes kinetisk energi, som ellers ville gå tabt som varme, tilbage til elektrisk energi, der lagres i bilens batteri.
Når du bruger det under din kørsel, kan du øge batteriets effektivitet og bidrage til en længere rækkevidde. Du genvinder nemlig noget af den energi, der ellers ville gå tabt ved almindelig bremsning.
Sådan gør du:
For at bruge regenerativ bremsning effektivt kan du:
- Slippe speederen: I mange elbiler bliver regenerativ bremsning automatisk aktiveret, når du slipper speederen. Afhængigt af bilens indstillinger kan bilen bremse mere eller mindre kraftigt.
- Trykke let på bremsepedalen: For yderligere at øge den regenerative effekt kan du trykke let på bremsepedalen. Det kan aktivere en større energigenvinding.
- Øve dig: Praksis i forskellige køreforhold kan hjælpe dig med at maksimere brugen af regenerativ bremsning. Ved at blive fortrolig med, hvordan din bil reagerer, kan du tilpasse din kørestil for at optimere energigenvindingen.
Det er en fordel at bruge regenerativ bremsning som en del af en effektiv kørestrategi for at øge din elbils rækkevidde og reducere slid på de mekaniske bremser i selve bilen.
Hvornår bruger man regenerativ bremsning?
Regenerativ bremsning bruges bedst i situationer, hvor du skal sænke farten eller stoppe, som f.eks. ved nedbremsning for trafiklys, ved kørsel ned ad bakke, eller når du nærmer dig et stop i trafikken. Det er måske især på de kortere ture, at du bruger det. Ved kørsel på f.eks. motorvej eller landevej er det bedst at holde en konstant hastighed.
Effektiv kørsel med konstant hastighed:
På motorveje og længere strækninger er det mest effektivt at køre med en konstant hastighed. Brug gerne din fartpilot, hvis den er med på listen over bilens tekniske specifikationer. Den kan være en god måde at opretholde en stabil hastighed på. Så reducerer du unødvendig acceleration og deceleration, der kan øge elbilens energiforbrug.
Når du kører med en konstant hastighed, minimerer du luftmodstanden sammenlignet med hyppige hastighedsændringer. På den måde bidrager du til at øge den samlede rækkevidde af din elbil. Metode er især gavnlig, når der ikke er særlig meget trafik, og når vejene er forholdsvis lige.
Sådan gør du:
Let foden fra speederen i god tid inden stop og brug fartpilot, hvis bilen er udstyret med sådan en. Regenerativ bremsning og kørsel med konstant hastighed tjener forskellige formål i forhold til at optimere energiforbruget i en elbil.
Kort sagt:
Brug regenerativ bremsning til at maksimere energiopsamling under decelerationer, og hold en konstant hastighed på lange, jævne strækninger som motorveje for at optimere energiforbruget.
Den første metode er mest aktuel under korte ture og ved bykørsel, og den anden er relevant på lande- og motorvej og især, hvis du planlægger en kør-selv-ferie, hvor du skal tilbringe adskillige timer bag rattet. Hvis du tager elbilen sydpå, er det vigtigt at pakke bilen fornuftigt. Det er ikke ligegyldigt for batteriets rækkevidde, om du transporterer dit feriegrej i bagagerummet eller har tingene i tagboksen. En tagboks yder vindmodstand, som kan øge bilens strømforbrug.
Se også vores artikel om rækkeviddeangst.
Nu har det handlet meget om kørestil.
Så er tiden kommet til nogle tips og tricks om et andet emne, der også påvirker din kørsel, nemlig vejret udenfor og temperaturen i bilen.
Kørsel i kulde og frostvejr
Temperaturforhold og vejr påvirker elbilens batteri. Kulde og frost kan reducere batteriets effektivitet og dermed rækkevidden. For at minimere energitab i koldt vejr kan du:
- Forvarme bilen: Gør det mens den stadig er tilsluttet en ladestander. Så bruger batteriet ikke unødig energi på opvarmning under kørslen.
- Brug sæde- og ratvarme: Brug disse i stedet for kabineopvarmning, da det forbruger mindre energi.
- Undgå dybdeafladning: Lad ikke batteriet løbe tør for strøm, da dybdeafladning i frostvejr kan skade batteriets levetid.
Opladning og brug af ladestationer
For at sikre en gnidningsfri opladningsproces er det vigtigt at kende dine opladningsmuligheder. Her kommer nogle gode råd, og hvis du skal på kør-selv-ferie, så læs også vores guide til opladning af elbil i udlandet.
- Ladekort og apps: Mange ladestationer kræver et ladekort eller en app for adgang og betaling. Det er en god idé at have flere muligheder til rådighed.
- Find den nærmeste ladestander: Med diverse apps kan du nemt finde tilgængelige ladestationer, uanset hvor du befinder dig.
- Kend dit ladestik: Der findes forskellige typer ladestik, og det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken type din bil bruger.
For at opsummere vores tips og tricks:
Hvordan kører du mest økonomisk i en elbil?
Du opnår bedst en økonomisk kørestil i elbil ved at tilpasse din kørestil, så den mest muligt maksimerer batteriets effektivitet. Brug fartpilot eller hold den samme hastighed på de lange strækninger og brug regenerativ bremsning på kortere ture.
I koldt vejr kan rækkevidden reduceres, så planlæg dine ture efter vejrforholdene. Forvarm eventuelt bilen og hold temperaturen i bilen med sæde- og ratvarme frem for kabinevarme i selve bilen. Planlæg dine opladninger og undgå at aflade batteriet helt i frostvejr.
Ved at følge disse råd sikrer du en mere effektiv og økonomisk brug af din elbil, samtidig med at du forlænger batteriets levetid og reducerer dine udgifter til opladning og vedligeholdelse. Elbilskørsel handler om optimering og planlægning – og med de rette vaner kan du få den bedste oplevelse på vejen!