Førstehjælp ved tandskader
Sidst opdateret d. 25.02.2021
Kvalitetssikret af: M. Boddum, Paramediciner hos Falck
Uanset hvilken form for tand der er blevet slået ud, er det en god idé at kontakte tandlægen. Det er også en god idé at kontakte dit forsikringsselskab, da en tandskade kan medføre problemet med det permanente tandsæt. Du kan her læse mere om, hvordan du bedst tager dig af en udslået tand.
Mælketænder
Mælketænder er barnets første tandsæt, som naturligt falder ud i en alder af cirka 6 år. I uheldige tilfælde kan der ske skade på en mælketand, før den falder naturligt ud. Har barnet slået en mælketand ud, er det vigtigt, at du ikke forsøger at sætte den udslåede tand op igen. Det kan nemlig gøre skade på den nye blivende tands udvikling.
Hvis du ikke står med den udslåede tand i hånden, skal tandlægen med et røntgenbillede afgøre, om tanden er slået ud. Oftest er den faktisk slået op i kæben. Dette kan forårsage skade på det blivende tandsæt, og det er derfor vigtigt, at skaden bliver behandlet af tandlægen.
Blivende tænder
Slår du eller dit barn en blivende tand ud, skal du følge disse råd. Det er vigtigt, at handles hurtigt for at mindske skadens omfang:
- Afkøl det skadede sted, eventuelt med en kold og våd klud
- Find tanden. Husk, at der kan ligge stumper af tanden i munden
- Det bedste er at sætte tanden op på sin plads igen, hvis det er muligt
- Hvis det ikke er muligt at sætte tanden på sin plads igen, er næstbedste mulighed at opbevare tanden i munden mellem fortænder og læbe. Mælk og æggehvide kan også bruges som opbevaringsmiddel, hvorimod postevand og kontaktlinsevæske ikke må bruges
- Det er vigtigt at undlade at berøre tandroden. Det skyldes, at skader på tandroden forringer mulighederne for heling
- Jo hurtigere tanden kommer på plads igen, jo større chance er der for, at den vokser fast igen. Søg derefter tandlæge så hurtigt som muligt.
Når du sætter en tand op på sin plads igen, skal du først sørge for, at den er ren. Hvis der er jord eller lignende på tanden, skal du forsigtigt skylle den under koldt vand i ti sekunder. Det er meget vigtigt, at du ikke rører ved selve roden, så hold kun på tandens krone. Sæt tanden tilbage på pladsen i barnets mund med et let pres, lad barnet bide forsigtigt sammen på et lommetørklæde eller lignende – og søg da tandlæge.
Det kan være godt og have en førstehjælpskasse liggende til disse situationer. Læs om Falcks Førstehjælpskasse her.