Motorcykelkørekort: Alt om regler og aldersgrænser
Alt, hvad du skal vide om motorcykelkørekort
Her får du en guide til motorcykelkørekort og regler for motorcykler fra Falcks eksperter i vejhjælp. I Danmark er kørekortet delt op i tre kategorier til forskellige typer motorcykler:
- A1 til lille motorcykel
- A2 til mellemstor motorcykel
- A til stor motorcykel
og der gælder forskellige alderskrav til hver kategori.
Her på siden giver vi dig det fulde overblik over reglerne for, hvor gammel du skal være for at tage MC-kørekort. Vi fortæller dig også, hvor lang tid det tager, og hvordan undervisningen er sammensat.
- Hvor gammel skal man være for at tage motorcykelkørekort?
- Hvilke kategorier af motorcykelkørekort findes der?
- Hvor lang tid tager det at tage motorcykelkørekort?
- Konsekvenser ved kørsel uden gyldigt kørekort
I vores FAQ i bunden af siden kan du læse om, hvor stor motorstørrelse i kubikcentimeter (cc), du må køre med i de forskellige kategorier af kørekort.
Plus, du kan få svar på andre spørgsmål, som f.eks.:
- Internationale regler for motorcykelkørekort
- Regler for børn som passagerer
- Tekniske krav til motorcyklen
og den dag du står med dit nyerhvervede MC-kørekort i hånden, så husk, at vi hos Falck også yder vejhjælp til motorcykel. Så kan du trygt køre ud på de danske veje, og med Vejhjælp MC Europa kan du endda også drøne på langfart uden at bekymre dig om startproblemer og om at løbe tør for benzin. I 3 ud af 4 tilfælde kan vi hjælpe dig videre på stedet.
Hvor gammel skal man være for at tage motorcykelkørekort?
Selv om man generelt skal være 18 år for at tage kørekort, må du begynde på kategori A1, når du er 17 år og 9 måneder. Man skal være 20 år for kategori A2, og 24 år for kategori A. Under særlige betingelser kan man få kategori A allerede som 22-årig med forudgående A2-erfaring.
Du skal have både teori og praktisk undervisning, og det fortæller vi mere om under hver kategori.
Hvor meget det koster, at tage motorcykelkørekort, kan du undersøge hos de forskellige køreskoler og udbydere.
Og hvad indebærer hver kategori så?
Lad os tage dem en af gangen:
Hvilke kategorier af motorcykelkørekort findes der?
A1: Lille motorcykel
Et A1-kørekort til lille motorcykel er beregnet til dig, der er mindst 18 år gammel. Kørekortet tillader dig at føre tohjulede motorcykler med et maksimalt slagvolumen på 125 cm3 og en maksimal motoreffekt på 11 kW. Der må være et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,1 kW/kg.
A1-kørekortet giver dig også ret til at køre trehjulede motorcykler og biler med en motoreffekt på op til 15 kW.
Hvornår kan du begynde at tage A1-kørekort? Det kan du tre måneder før, du fylder 18.
A2: Mellemstor motorcykel
Et A2-kørekort giver dig mulighed for at køre mellemstore motorcykler, hvor den maksimale motoreffekt er på 35 kW og med et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,2 kW/kg.
Du kan tage A2-kørekort som 20-årig, men i visse tilfælde kan du få det allerede som 18-årig.
Hvis du eksempelvis er værnepligtig, mekaniker eller lignende, kan du tage A2-kørekort som 18-årig. Men kørekortet giver dig kun ret til at føre køretøjer i forbindelse med tjeneste eller, hvis du skal afprøve dem i forbindelse med reparation eller vedligeholdelse.
Så kørekortet gælder kun i forbindelse med vedligeholdelse eller reparationer, indtil du fylder 20 år.
For at få A2-kørekort skal du gennemgå teori- og køreundervisning, efterfulgt af en praktisk prøve. Hvis du allerede har motorcykelerfaring med kategori A1, kan du opgradere til kategori A2 efter to år, eller ved at fylde 20 år, uden yderligere teoriundervisning, men med en praktisk prøve på en motorcykel.
A: Stor motorcykel
For at erhverve et A-kørekort til stor motorcykel skal du enten være 24 år eller have minimum to års erfaring med et A2-kørekort og bestå en praktisk prøve. Med A-kørekort sikrer du dig retten til at køre alle typer motorcykler efter bestået prøve.
Så du må køre tohjulet motorcykel, trehjulet motorcykel, alle typer cc og motorcykler med maksimal motoreffekt.
Hvor lang tid tager det at tage motorcykelkørekort?
Den obligatoriske undervisning i forbindelse med MC-kørekort gælder for alle typer af motorcykelkørekort og består af:
- 29 teorilektioner (teoretiske emner)
- 22 praktiske lektioner fordelt på: 13 x 45 minutters kørelektioner på vej
- 4 x 45 minutters lektioner på manøvrebane
- 5 x 45 minutters lektioner på køreteknisk anlæg
Obligatoriske teori- og køretimer
Lektioner i teorilokale
Et teorikursus for motorcykel dækker teoretiske emner som trafikregler, motorcyklens teknik, tohjulet motorcykel, trehjulet motorcykel, herunder lys, styreapparat og bremser, samt krav til motoreffekt og sikker kørsel på forskellige typer motorcykler.
Et teorikursus indeholder mindst 29 lektioner i teorilokale for kategori A1 og kategori A2.
Praktiske kørelektioner
Efter dine lektioner i teorilokale og alle de teoretiske emner, skal du selvfølgelig have praktiske kørelektioner for at give dig omfattende træning og erfaring.
Du skal have mindst 22 lektioner á 45 minutters varighed, heraf skal mindst fire foregå på en manøvrebane, som fokuserer på grundlæggende kontrol af motorcyklen. Mindst 13 lektioner i den praktiske undervisning er øvelseskørsel på vej for at sikre øvelse i trafiksituationer, mens mindst fem lektioner finder sted på et køreteknisk anlæg, hvor mere avancerede kørefærdigheder og teknikker trænes. Uddannelsen er grundig for at gøre dig til en dygtig motorcyklist.
Konsekvenser ved kørsel uden gyldigt kørekort
At køre uden kørekort i Danmark kan medføre bøder, der starter ved 7.000 kr. for første lovovertrædelse.
Bødesatser og lovbrud
Når man kører motorcykel, er det vigtigt at overholde færdselsreglerne for at undgå bøder og andre konsekvenser. Bødesatser for motorcyklister varierer afhængigt af overtrædelserne, såsom hastighedsovertrædelser, kørsel uden korrekt sikkerhedsudstyr eller ulovlig overhaling.
Alvorlige lovbrud kan ikke kun resultere i betydelige bøder, men også i klip i kørekortet. Gentagne overtrædelser kan føre til frakendelse af kørekortet, og det kan have alvorlige konsekvenser for dig. Især, hvis du er afhængig af dit kørekort i dit arbejde, hvis du f.eks. er mekaniker eller har brug for at køre bil i forbindelse med dit erhverv. Det er derfor afgørende at køre ansvarligt og være opmærksom på gældende lovkrav.
Husk, at det altid er dit eget ansvar at holde dig orienteret om nye regler i trafikken.
Se f.eks. hvordan du laver en korrekt overhaling på motorcykel i vores FAQ herunder.