Førstehjælp ved elektrisk stød
Sidst opdateret d. 16.07.2025
Kvalitetssikret af: T. Krag, Paramediciner hos Falck
De fleste af os har prøvet at få et lille “rap” over fingrene. Det kan være en ubehagelig følelse for de fleste. Nogle er meget uheldige at få elektrisk stød fra stærkstrømsanlæg. Andre er uheldige at holde fast i strømkilden og derfor blive udsat for elektrisk stød gennem længere tid.
Kroppens celler bruger i forvejen en fin balanceret mængde strøm til at blive opladet og afladet. Det er sådan, at hjertet fungerer. Kommer der en udefrakommende strømkilde ind og blander sig, kan det give “rod” i systemet. Elektrisk stød kan derfor forårsage store skader og hjertestop.
Førstehjælp ved elektrisk stød
Husk på disse råd, hvis du mistænker, at en person har været udsat for elektrisk stød:
Førstehjælp ved lavspænding:
- Skab sikkerhed ved at afbryde strømmen.
- (Husk: Rør ikke ved personen, før strømmen er afbrudt).
- Ved forbrændinger: Køl med vand, indtil professionel hjælp overtager.
- Tilkald hjælp: 1-1-2. Oplys, at det er en el-skade.
- Er personen bevidstløs, gives trinvis førstehjælp til bevidstløse. Hvis der er normal vejrtrækning, skal personen lægges i stabilt sideleje. Hvis ikke, skal du sikre der er tilkaldt hjælp 1-1-2 og derefter yde hjerte-lungeredning.
Ved forværring af tilstanden: Giv førstehjælp [A B C].
Førstehjælp ved højspænding:
- Hold afstand – mindst 10 meter.
- Tilkald hjælp: 1-1-2.
- Forsøg aldrig at fjerne ledninger fra den tilskadekomne.
Personen bør altid tilses på skadestuen, da et elektrisk stød kan give rytmeforstyrrelser i hjertet. Tilkald til enhver tid en ambulance, hvis du vurderer, at det er det sikreste.
Tag et førstehjælpskursus hos Falck og bliv undervist af vores erfarne reddere. Så er du bedre forberedt, hvis en førstehjælpssituation skulle opstå.