Spørgsmål og svar
Skal jeg gennemføre grundforløbet til ambulancebehandleruddannelsen for at blive optaget?
Svar: Ja - grundforløbet skal gennemføres, inden du kan blive optaget på uddannelsen til ambulancebehandler. Hvis du har kontrakt med Falck eller Responce om start på hovedforløbet, så sørger vi for, at du tilmeldes et reduceret grundforløb á 10 ugers varighed. Uden kontrakt kan du tilmelde dig grundforløbet á 20 ugers varighed. Vi henviser til Rybners tekniske skole eller U-Nord vedrørende optagelse på grundforløb á 20 ugers varighed.
Er højdekravet et absolut krav eller gives dispensation?
Svar: Der gives desværre ikke dispensation på højdekravet. Højdekravet er en aftale imellem Falcks ledelse og sikkerhedsudvalg jf. lov om arbejdsmiljø.
Hvorfor har I dette højdekrav?
Svar: Vi har et højdekrav grundet sikkerhed, både for ambulancepersonalet og for patienten. Eksempelvis kan tunge løft være ubehagelige, også for patienten. For stor højdeforskel kan give skæve løft og eventuelle personskader.
Samtidig er den fri ståhøjde i ambulancerne på max. 195 cm. Kravet er også set i forhold til lov om arbejdsmiljølov omkring indretning af arbejdspladsen (ambulancen).
Gælder højdekravet for alle køn?
Svar: Ja, alle krav er gældende og ens for alle køn, bortset fra løbetesten som er alders- og kønsdifferentieret.
Er det en hindring at søge ind på behandleruddannelsen, hvis ikke synskravet er opfyldt?
Svar: Der henvises til kørekortsbekendtgørelsen og de synskrav, der fremgår her.
Skal jeg selv opsøge en Falck-station for at få en praktikplads?
Svar: Nej. Vi har et antal ledige praktikpladser, som vi ud fra bopæl og ønsker fordeler blandt de ansøgere, som er tilbudt elevplads.
Skal man selv kontakte skolen med henblik på optagelse på hovedforløbet?
Svar: Nej. Se venligst under "Ansøgningsforløbet".
Har Falck en forskole?
Svar: Nej, Falck har ikke selv en forskole, men samarbejder med Aalborg Sportshøjskole, som tilbyder et forberedende kursus. Dette er med henblik på at kommende ansøgere kan forbedre deres kvalifikationer, så de bedre er i stand til at klare vores optagelsesprøve. Men det er ikke en garanti for optagelse hos Falck/Responce, at du har gennemført sådan et kursus.
Er det svært at blive optaget som ambulancebehandlerelev i Falck?
Svar: Vi får typisk omkring 1500-1700 ansøgninger om året. Vi skal ansætte ca. 90 elever om året. Set i det perspektiv, kan det synes svært.
Hvornår er dato for optagelse på hovedforløbene?
Svar: Se venligst under "Ansøgningsforløbet".
Kan jeg ringe på vegne af min søn/datter/kæreste?
Svar: Vi ser helst, at det er den enkelte ansøger selv, der kontakter os på saa@falck.dk
Hvilke tekniske skoler afvikler grundforløbet til uddannelsen?
Svar: Vi henviser til at kontakte Rybners Tekniske skole i Esbjerg eller U-Nord i Hillerød.
Hvilken skole gennemføres ambulancebehandleruddannelsen på?
Svar: For elever, der ansættes på Sjælland, gennemføres skoleperioderne som hovedregel på U-Nord i Hillerød. For elever der ansættes i Jylland/Fyn, gennemføres skoleperioderne som hovedregel på Rybners i Esbjerg.
Er der mulighed for at bo på skolen ifm. skoleforløbene?
Svar: Ja, under skoleperioderne på teknisk skole er der mulighed for at bo på skolehjem. For at være berettiget til at bo på skolehjem, kræves fem kvarters transport uden ventetid med offentlige transportmidler fra bopæl til skolen. Skolehjem under hovedforløbet er uden beregning for eleven. Skolehjem under grundforløb er for elevens egen regning.
Hvordan ligger arbejdstiden som ambulancebehandlerelev?
Svar: Arbejdstiden er oftest skiftende arbejdstider. Det kan være dag/aften/nat – og i jul/påske og andre højtider/helligdage.
Kan man blive ambulancebehandler, hvis man er blevet erklæret uegnet til session?
Svar: Ja, dette er ikke nødvendigvis en hindring.
Er der en fast aldersgrænse for ansøgere?
Svar: Man skal være minimum 20 år, og der er ingen øvre aldersgrænse.
Hvis jeg har glemt at sende et eller flere dokumenter med i min ansøgning, kan jeg så eftersende det?
Svar: Nej – det er desværre ikke muligt, så du skal være meget omhyggelig med at vedhæfte alle dokumenter, inden du sender ansøgningen.
Hvad leder I efter ved en ansøger?
Svar: Fokus i vurderingen af kandidaterne går på modenhed, sociale kompetencer, motivation for jobbet, omsorg for medmennesker, mental robusthed, studie-egnethed og relevant erhvervserfaring mm. Desuden er der geografiske hensyn, som også påvirker udvælgelsen, hvorfor meget egnede kandidater desværre også kan modtage et afslag.
Kan jeg sende min ansøgning året rundt?
Svar: Se venligst under "Ansøgningsforløbet"
Er der et ansøgningsskema, jeg skal udfylde, eller skal jeg selv udforme en ansøgning?
Svar: Du skal ansøge elektronisk, hvor du skal besvare spørgsmål, uploade CV og motiveret ansøgning mm.
Er der andre tests end den fysiske test?
Svar: Der er en test, som vi sender til dig elektronisk, hvis du bliver indbudt til samtale. Opgaven indeholder forskellige logiske opgaver og matematiske opgaver. Den kan bl.a. vise, om du er i stand til at have flere bolde i luften på en gang og handle, selv om du er under pres. Testen indgår som en del af den samlede vurdering af dig som kandidat. Der findes forskellige tests online, hvor man kan træne logiske opgaver. Vi samarbejder dog ikke med nogle af disse, og du kan derfor ikke være sikker på at vores test ligner noget du har set før.
Hvis du bliver erklæret egnet efter samtalen, går du videre til fysisk test, som skal bestås. Selv om du består den fysiske test, kan meget egnede kandidater desværre stadig modtage et afslag, da vi ofte har flere ansøgere til fysisk test end vi skal bruge.
Hvornår kan jeg søge?
Svar: Se venligst under "Ansøgningsforløbet".
Skal man have aftjent sin værnepligt?
Svar: Nej, dette er ikke et optagelseskrav.
Kan jeg få merit, når jeg er sundhedsfagligt uddannet, f.eks. sygeplejerske?
Svar: Hvis du har en sundhedsfaglig uddannelse, f.eks. som sygeplejerske, vil du kunne opnå merit for dele af sygehuspraktikken. Det er skolerne, der i samarbejde med TUR (Transporterhvervets Uddannelsesråd) bevilger merit.
Hvis du bliver optaget som voksenelev (over 25 år), vil dit uddannelsesforløb oftest blive afkortet med 8 uger i slutningen af uddannelsen. Det vil sige, at du bliver uddannet 2 måneder tidligere end ungdomseleverne (under 25 år) på samme hold.
Kan jeg komme i praktik på en ambulance inden jeg søger?
Svar: Nej, det er desværre ikke muligt at køre med på ambulancerne. Dette af hensyn til både dig, patienter og tavshedspligt.